media
media

Ako rýcholo opravíte prepichnutú dušu na bicykli?


  Keď počas cyklovýletu dostanete defekt, nemusíte chodiť domov pešo ani hľadať na Googli najbližší cykloservis. Prepichnutú dušu si sami opravíte za 15 minút - a môžete pokojne pokračovať v ceste.

Čo budete na opravu potrebovať?

Na rýchlu opravu prepichnutej duše potrebujete:

  • pumpičku
  • lepiacu sadu (záplaty) na duše,
  • monpáky
  • a prípadne multikľúč.

Pumpičku so sebou pravdepodobne vozíte stále, lepiaca sada nie je oveľa väčšia než škatuľka od zápaliek a montpáky sú dve malé plastové páčky, ktoré vám uľahčia vyzúvanie plášťa z ráfika. Celá táto výbava váži sotva pol kila, ale dokáže vás zachrániť od veľkých nepríjemností.

Ideálna výbava do batohu. Náhradnú dušu síce mať nemusíte, ale veľmi veľké praskliny zalepiť nepôjde - vtedy musíte dušu vymeniť.


Najprv si pripravte bicykel

Pokiaľ nemáte hydraulické brzdy, ani nemusíte prepichnuté koleso vyťahovať z vidlice rámu. Jednoducho celý bicykel postavte hore nohami - vpredu na kormidlo, vzadu na sedlo. Dajte si samozrejme pozor, aby ste sedlo neoškreli na kameňoch.

Pohodlnejšie však je, keď prepichnuté koleso vytiahnete z vidlice. Dnešné bicykle majú rýchloupínaky, ktoré povolíte rukou, ak ale máte matice, použite multikľúč. Pred uvoľnením zadného kolesa najprv prehoďte reťaz na najmenšie koliesko, bude sa vám ľahšie pracovať. Pri manipulácii s bicyklom majte ozubené kolieska prehadzovačky vždy smerom nahor.

Tento postup platí pre kotúčové brzdy, pri ráfikových brzdách musíte ešte pred povoľovaním rozovrieť čeľuste brzdy, čo najľahšie urobíte odpojením strieborného lanka.

Keď si dáte bicykel hore nohami, môžete s kolesami pracovať bez ich vysadenia z vidlice.


Teraz z kolesa vytiahnite prepichnutú dušu

Akonáhle máte prepichnuté koleso nachystané, je potrebné z neho vytiahnuť dušu. A v tejto chvíli sa k slovu dostávajú plastové montpáky.

Vezmite prepichnuté koleso, palcom odchýľte plášť smerom od seba, zaveste podeň montpáku a pohybom k sebe plášť pretiahnite cez ráfik. Ak vám to nejde, skúste koleso ešte viac vypustiť - s mäkkou dušou je to jednoduchši

Hneď ako máte na jednom mieste plášť kolesa uvoľnený z ráfika, môžete pomocou druhej montpáky (alebo rukou) pokračovať ďalej po obvode kolesa. Pôjde vám to ľahšie, ak plášť najskôr zatlačíte do stredu ráfika, podoberiete ho a následne pretiahnete cez ráfik.

Po pár sekundách budete mať celý plášť uvoľnený z ráfika a môžete z neho vytiahnuť dušu.

Pomocou plastových montpák postupne uvoľňujte plášť a preťahujte ho cez ráfik.


Nájdite dieru a zalepte ju

Ak prasklinu na duši hneď nevidíte, musíte ju nájsť. Najjednoduchšie je samozrejme ponoriť dušu do vody a sledovať unikajúce bublinky, ale čo keď nie je nablízku žiadna voda? V takom prípade vytiahnite pumpičku, začnite pumpovať a počúvajte, kde syčí vzduch.

Teraz vezmite do ruky šmirgľový papier (býva súčasťou lepiacej sady na duše) a zľahka zdrsnite priestor duše na mieste, kde budete lepiť záplatu. Je to dôležité preto, aby záplata na dušu dobre priľnula.

Medzitým tiež skontrolujte, či v plášti nezostal nejaký tŕň alebo ostrý kamienok. Najlepšie tak, že rukou prejdete celý vnútorný obvod plášťa.

Keď máte plášť uvoľnený z ráfika, ľahko z neho vytiahnete dušu. Len dávajte pozor na ventilček.


Ako dušu vrátiť späť do plášťa?

Akonáhle máte dušu zalepenú, skontrolujte (rovnakým spôsobom, ako ste hľadali prasklinu), či z nej neuniká vzduch, a môžete ju vrátiť naspäť do plášťa. Zatiaľ ešte dušu príliš nehustite - lepšie sa s ňou pracuje, keď je nafúkaná len tak, aby držala tvar, ale inak je mäkká.

Pri nasadzovaní späť do ráfika najprv zastrčte ventil, potom pokračujte po obvode kolesa. Pomaly a opatrne nasadzujte plášť za ráfik. Kde vám to nejde, tam si pomôžte montpákou, len dávajte pozor, aby ste dušu nepricvikli medzi plášť a ráfik. Keď máte dušu a plášť nasadené, zľahka koleso nafúknite a skontrolujte, či plášť po celom obvode správne sedí v ráfiku.

Keď je všetko hotové, dohustite koleso na potrebnú hustotu a vyrazte na cestu